Minister M. Glváč chce podpísať deklaráciu o spolupráci s Českom

05.06.2012 Bratislava

Bratislava 5. júna (TASR) - Ministri obrany Slovenska a Česka - Martin Glváč (Smer-SD) a Alexandr Vondra - sa stretnú budúci týždeň v Prahe, aby prerokovali možnosti rozšírenia vzájomnej spolupráce oboch krajín v oblasti obrany. Výsledkom ich bilaterálnych rokovaní má byt podpis deklarácie o vzájomnej spolupráci.

"Máme záujem o zladenie potrieb našich krajín v oblasti obrany. Priestor na spoluprácu vidíme napríklad v spoločnom obstarávaní. Tých oblastí je ale samozrejme oveľa viac," priblížil minister Glváč na svojom dnešnom stretnutí s českým veľvyslancom Jakubom Kafríkom.

Šéf rezortu obrany s ním hovoril aj o záujme Slovenska spolupracovať v oblasti obrany na úrovni krajín V4. Spoločné oblasti spolupráce krajín v súčasnosti posudzuje Generálny štáb ozbrojených síl ako aj národný riaditeľ pre vyzbrojovanie. "Spolupráci sme otvorení, všetko ale záleží na financiách," dodal Glváč.

Český veľvyslanec hodnotil vzájomnú spoluprácu krajín ako bezproblémovú. Ilustroval to aj na príklade nedávnej udalosti, keď po nehode na letisku v Čáslavi prevzali zodpovednosť za ochranu českého vzdušného priestoru slovenské ozbrojené sily. "My sme zase vedeli operatívne zareagovať, keď SR potrebovala pomoc českých vojenských lekárov v nadväznosti na štrajk slovenských lekárov," povedal Kafrík.
 

Vyberte región